23 juni 2012

Katrien kookt: loempia's


Examens zijn gedaan, dus dat betekent: gelegenheid om dingen te doen waarvoor je veel tijd nodig hebt, experimenteren in de keuken bijvoorbeeld. Ik heb gisteren loempia's gemaakt, volgens het recept van onze Jeroen! Het vraagt wat voorbereidingstijd om alle groenten te snijden en de loempia's te rollen, maar je proeft zeer goed het verschil tussen zelfgemaakte of diepgevroren loempia's.

Ingrediënten (voor +/- 15 à 20 loempia's)
2 kipfilets
vellen loempia deeg (ik gebruikte rijstpapier)
1 stam prei
1/2 courgette
8 kolfjes babymaïs
200g sojascheuten
 2 lente uitjes (ik heb een gewone ui gebruikt)
sesamolie
sojasaus
1/2 limoen
ei

Bereiding
 Laat de kipfilets 10 minuutjes garen in kokende kippenbouillon (al dan niet gewoon van bouillonblokjes), laat ze nadien wat afkoelen
Kuis en snij alle groentjes in fijne reepjes, zodat ze tijdens het frituren goed garen. Als de kipfilets afgekoeld zijn pluk je ze in kleine stukjes en meng ze met alle groenten. Voeg een scheutje sojasaus toe, een klein beetje sesamolie, het sap van een halve meloen en een beetje peper. Roer daarna alles voorzichtig door elkaar.

Voor het maken van de loempia's heb je vooral wat oefening nodig. Mijn eerste loempia's waren veel te breed en slap, maar nadien zagen ze er steeds beter uit. 
Het eigeel samen met een klein beetje water gebruik je als lijm om de loempia's toe te vouwen.
Jeroen gebruikte vierkante vellen loempia deeg, maar in onze supermarkt hadden ze enkel ronde, die je even in het water moest laten weken, het was dus een beetje zoeken hoe je ze het best plooide. 

Verwarm het frietvet op 180°C en bak de loempia's tot ze goudbruin en krokant zijn. Let op dat je frietvet heet genoeg is anders vallen de loempia's open, maar bak ze ook niet te lang, want dan worden ze zwart, daarop moet ik duidelijk nog wat oefenen... Dep de loempia's nadat je ze uit het frituurvet haalt wat af met een stuk keukenpapier, anders zijn ze te vettig. Serveer met zoetzure saus. 

4 opmerkingen: