6 april 2012

Macarons de Paris "à la Katrien"

Het is de derde keer dat ik mij waag aan het maken van dit "moeilijke" koekje, en echt waar, 't is een kunst: hoe meer je het doet, hoe beter je wordt. Je moet heel goed de maten leren afmeten, je oven leren kennen en vooral veel geduld hebben. Toegegeven, ze zien er niet zo mooi uit als diegene van Ladurée (dé macaronpatissier van Parijs) maar als je weet dat ze met veel liefde zelfgemaakt zijn, heeft dat ook wel z'n charmes, niet? Ik gebruik altijd een combinatie van 3 verschillende recepten, dus laat het ons zoiets noemen als: "Macarons de Paris à la Katrien".

Ingrediënten


voor het koekje: 150 ml eiwit (vergeten op de foto) - 50 g kristalsuiker - 135 g en 110 g bloemsuiker - 135 g amandelpoeder - kleurstof
voor de vulling: 150 g aardbeien - 15 g bloemsuiker - 160 g chocolade (ik nam een mengeling van melk en fondant)

Bereiding


1. Klop het eiwit op met de kristalsuiker, tot je het ondersteboven kan houden, liefst zelfs boven het hoofd! ;)


2. Meng de bloemsuiker (135 g) met het amandelpoeder tot broyage. Daarbij voeg je de overgebleven bloemsuiker (110 g). Zeef dit allemaal en roer het in 2 keer onder het eiwit. (Pas op! Niet té veel roeren want dan wordt alles veel te lopend, waardoor het deeg bij het rondjes spuiten in elkaar begint over te lopen, ik spreek uit ervaring!)


3. Voeg de kleurstof toe, ik koos deze keer voor rood (maar heb er wat te weinig in gedaan, want ze zijn wat oranje uitgeslagen).


4. Doe alles in een spuitzak en spuit rondje op het bakpapier (was jammer genoeg op dus heb ik aluminiumfolie gebruikt, maar bakpapier is beter) in allemaal ongeveer dezelfde grootte. Zoals je zit moet ik nog wat oefenen in het mooie rondjes spuiten... Laat nu alles eventjes rusten tot er een droog laagje op de koekjes komt, ondertussen kan je de oven voorverwarmen op 150°C. Mijn geduld was op dus ik heb ze na 5 min al in de oven gestoken, daaraan zijn de barstjes waarschijnlijk te wijten.


5. Laat de koekjes 15 min bakken. Nadien laat je de koekjes afkoelen voor je ze van het bakpapier haalt.


6. Ondertussen kan je de vulling maken. Mix de aardbeien en bloemsuiker tot een coulis. Verwarm de coulis daarna even op een klein vuurtje. Ondertussen verbrokkel je de chocolade in kleine stukjes.


7. Voeg de warme coulis, door een zeef, bij de chocolade, blijf roeren tot alles gesmolten is. Doe de chocolade-aardbei vulling in een spuitzak en steek het voor minstens een uur in de koelkast. Uiteraard kan je ook een andere vulling gebruiken zoals bv. crème au beurre.


8. Probeer de koekjes zo goed mogelijk met elkaar te matchen naar grootte. Spuit dan een klein toefje vulling op een van de twee koekjes en zet de andere kant er voorzichtig op. Voilà, je vous presente des macarons! Bon appétit!

5 opmerkingen:

 1. Oh, wil ik al zooooo lang eens proeven! Ziet er heerlijk uit :).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superartikel, ziet er heerlijk uit! ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Katrien, zo lekker dat die eruit zien!!! Je mag er ook zo'n maken voor de swapping volgende week hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Magnifique! Ik wil macarons ook nog steeds eens maken, maar het schijnt dus inderdaad heel moeilijk te zijn. Ik vind je blog geweldig, ik heb je meteen even gevolgd en zo :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai, die zien er supergoed gelukt uit!! Ik heb zelfs nog nooit een macaron gegeten, dus ik durf er mij nog niet aan wagen.. Ik hou het voorlopig maar even bij taart en cupcakes!

  BeantwoordenVerwijderen